Skip to content
Copenhagen Seniorfitness

Copenhagen Seniorfitness

Seniorer i form til livet v/Mette Lykke

Menu
  • Forside
  • Om os
  • Eleverne udtaler
  • Om mig
  • Holdoversigt
  • Holdbeskrivelser
  • Personlig træning / enetimer
  • KOL-Træning
  • Tilmelding / Gratis Prøvetime
  • Priser
  • Medlemsbetingelser
  • Gavekort
  • Vores faciliteter
  • Galleri
  • Arrangementer
  • Feriekalender
  • Kontakt/ info/ find os
  • For medlemmer
  • Angående Covid-19

Stretching

Stretching

Da det at udføre strækøvelser tit bliver negligeret, og mange er forvirrede og i tvivl, om det gør en forskel at strække sig, har jeg besluttet at uddybe vigtigheden af dette, før den egentlige holdbeskrivelse. Jeg håber, at du vil tage dig tid til at læse det. Vil du direkte til holdbeskrivelsen findes denne lidt længere nede på siden.

 

Lige så vigtig som kredsløbstræning, hvor vi får pulsen op, er for bla. vores  hjerte, åndedrætssystem, stofskifte og kondition, og som styrketræning er for bla. vores muskelstyrke, knogler og forbrænding, lige så vigtige er stræk og udspændingsøvelser for vores smidighed og bevægelighed. 

Hvorfor er det så vigtigt, at strække sig.

Hvis vi  i vores dagligdag bevægede os meget alsidigt, eller dyrkede en træningsform eller sport, hvor smidighed og bevægelighedstræning var integreret i større stil, og vi kom ud i alle de stillinger, som vores krop egentlig er skabt til at kunne indtage, og samtidig fik brugt og bevæget alle vores led (også i rygsøjlen) i alle bevægeretninger,  så ville behovet ikke være lige så stort, som det er, for deciderede stræk og udspændingsøvelser, med mindre stor smidighed er påkrævet, i forbindelse med en sport man dyrker, f.eks kampsport, eller hvis man danser, og skal kunne komme ud i  meget smidighedskrævende stillinger.

Det skal dog lige nævnes, at ALT for stor smidighed, er lige så uhensigtsmæssige for kroppen, som mangel derpå. “MEN” 

Vi bevæger os tit, enten alt for lidt, eller meget ensidigt i vores hverdag, (hvilket selvfølgelig kan skyldes flere forskellige omstændigheder), og får ikke brugt alle led i alle bevægeretninger, eller kroppen i mange forskellige stillinger, ej heller alle musklerne i vores krop, på en god måde. Vi indtager de samme stillinger, udfører de samme regelmæssige bevægelser, og har måske også gjort dette i mange år, i forbindelse med vores arbejde. Vi sidder tit meget ned i løbet af dagen, og ikke sjældent foroverbøjede og hængende. Vi bruger den samme arm til mange gøremål, og bruger for det meste armene i bevægelser fremad og inde foran kroppen. I mange af de sportsgrene som vi går til, er det de samme muskler, der bliver brugt hele tiden, og de samme ledbevægelser, og det skorter tit på strækøvelser i forbindelse med sporten. Oven i alt dette, bliver vi så også ældre, og i takt med vores stigende alder, bliver vi stille og roligt mere stive over vores led, fordi elasticiteten i vores muskel-og senevæv mindskes, da vores bindevæv bliver mere stift med alderen.

Hvad sker der hvis vi ikke gør det.

Med tiden forkortes de muskler, som vi bruger i vores hverdagsaktiviteter eller under vores sport/træning, på grund af muskelarbejdet, og disse bliver strammere og begynder at hæmme vores  bevægelser, ved at nedsætte den normale bevægelighed over vores led. De stramme muskler trækker i de tilhørende led, og belaster dem og slider på dem, samtidig får de os til at stivne i de stillinger, som vi har indtaget i årevis. De trækker vores krop (skelet) ud af balance, og giver os en dårlig holdning, samt spændinger og ømme muskler og led. Vores balance samt præstationsevne , både i dagligdagen men også i forbindelse med sport, nedsættes, og risikoen for skader øges. Den samtidig stigende alder, gør at vi får sværere og sværere ved at bukke os ned og nå vores fødder, rette os op, og at række op og nå det vi skal nå, på den øverste hylde i skabet. Vi får sværere ved at klø os på ryggen, dreje hovedet, sidde eller stå længere tid uden at få smerter, eller at komme ned at sidde på gulvet og  komme op igen. Den dårlige bevægelighed, som vi ender med at få, fører igen til endnu mere stive, spændte og svage muskler samt uelastisk bindevæv, og det går hen og bliver en ond cirkel. 

Hvilke fordele er der ved at gøre det.

Med regelmæssige stræk, udspændinger og bevægelighedstræning, kan vi heldigvis modvirke/korrigerer ovennævnte, og bevare samt forbedre bevægeligheden af vores led og holde vores muskler og sener smidige. Vi kan bringe kroppen i balance, rette op på en dårlig kropsholdning, stabilisere leddene og nedsætte sliddet på dem. Vi kan sørge for, at der ikke er stramme og anspændte muskler, som skaber smerter. Og vi kan forebygge samt modvirke den aldersbetingede stivhed, og derved bibeholde en god bevægelighed op igennem årene, og på den måde også skabe gode forudsætninger, for en selvhjulpen alderdom. 

Stretching holdet

På stretching holdet benytter vi os af forskellige stræk/udspændingsøvelser og teknikker, samt af understøttende brug af åndedrættet, mens vi i et roligt tempo og til afslappende musik, arbejder kroppen igennem. Alle muskler skal ikke strækkes lige meget. Hver muskel har en optimal længde og der er også forskel på, hvilke områder hos den enkelte, der er spændte og stramme, og hvilke som ikke er, og det tages der højde for. Der hvor der ikke føles stramhed i musklen som strækkes, der er der ikke grund til det store arbejde, hvorimod der hvor vi mærker stramhed, det er der vores fokus skal ligge. Der er bestemte muskler, som har det med at bliver stramme hos mange af os, og disse muskler vil vi have fokus på. Vi vil også have fokus på den enkeltes kropsholdningen, og på hvilke muskler der skal strækkes, og hvor de skal strækkes, for at hjælpe med at korrigere denne, hvis der er behov for dette. 

Selvom at der på de andre hold indgår bevægelighedstræning og stræk, i større eller mindre grad( alt efter hold ), kan det klart anbefales, at tage et Stretching hold, da der her er tid til at komme rigtig i dybden, og arbejde med alle de områder i ens krop, som er blevet stive og stramme. Her bliver man også instrueret i korrekt udførelse af en masse øvelser, som man så, derefter, nemt selv kan benytte sig af derhjemme, og dermed få strakt sig regelmæssigt, da det er det der skal til, for at man kan vedligeholde/forbedre sin smidighed og bevægelighed.

 

Tilbage til holdbeskrivelser

Sidste nyt

  • Sidste nyt hos Copenhagen Seniorfitness angående midlertidig lukning på baggrund af COVID(19) 21. januar 2021

Søg

Træningen hos Copenhagen Seniorfitness










  • Copyright © Copenhagen Seniorfitness 2018-2021
  • Cookie- og privatlivspolitik

Copenhagen Seniorfitness 2021 . Powered by WordPress